Ad Code

Responsive Advertisement

Procol Harum - A Whiter Shade Of Pale (1967: H χρονιά που άλλαξε την ιστορία της Μουσικής)

Είναι ένα σινγκλ που παίζεται πολλές φορές στο ραδιόφωνο τα τελευταία 70 περίπου χρόνια.
Το σινγκλ είναι το A Whiter Shade Of Pale , η πρώτη κυκλοφορία από τους Procol Harum που όχι μόνο ήταν στην κορυφή των βρετανικών charts για έξι εβδομάδες, αλλά έφτασε και στο Νούμερο Πέντε στην Αμερική.

«Ο Keith Reid  ο στιχουργός των Procol Harum είχε γράψει τους στίχους. 
Ο Brooker εργαζόταν πάνω σε μελωδία εμπνευσμένη από τον κλασικό συνθέτη Johann Sebastian Bach, λέγοντας: «Καθόλη τη διάρκεια του 1966 είχα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τη δουλειά του Jacques Loussier Trio και των Swingle Singers, οι οποίοι είχαν κάνει μια τέχνη προσαρμογής κομματιών του Bach. Το Air On AG String ήταν το σημείο εκκίνησης, αλλά τα υπόλοιπα ήταν επινόηση, με συνεχή αναφορά και στην ατμόσφαιρα που μοιάζουν με τον Μπαχ».

Κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1967, έκανε το ντεμπούτο του στο Νούμερο 11 στο Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας στην κορυφή μια εβδομάδα αργότερα. Όμως, παρά τη επιτυχία, ο Brooker δεν ήταν έτοιμος να παρασυρθεί από αυτήν.

«Όταν ήταν στο Number One, μια Rolls Royce εμφανίστηκε στο διαμέρισμά μου για να με πάρει για το Top Of The Pops . Ρώτησα ποιος είχε κάνει κράτηση, ο οδηγός είπε, «Ο διευθυντής σου». Τον απολύσαμε και πήρα το λεωφορείο!».

Τον τελευταίο καιρό, το τραγούδι έχει αποτελέσει αντικείμενο παρατεταμένης δικαστικής υπόθεσης, με τον οργανίστα Matthew Fisher να ισχυρίζεται ότι έγραψε τη μουσική μαζί με τον Brooker. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια