The Highwaymen - Highwayman

Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους σας 🙂

"Highwayman" (1976)

Είναι μια σύνθεση του Jimmy Webb από τον δίσκο του "El Mirage" του 1977. Μιλάει για μια ψυχή που ενσαρκώνεται σε τέσσερα διαφορετικά μέρη και σε ισάριθμες διαφορετικές εποχές.

Το τραγούδι έχει επηρεαστεί από τη ζωή του διαβόητου Άγγλου εγκληματία - ληστή Jonathan Wild (1683-1725), γνωστός για τις δραστηριότητες του και στις δύο πλευρές του Νόμου. Ανήκε σε μια κατηγορία εγκληματιών
που είχαν πάρει το όνομα "Thief-Taker General". Χωρίζετε σε τέσσερα μέρη (ενσαρκώσεις). Στη πρώτη περιγράφεται η ζωή του ως ληστή των δρόμων, στη δεύτερη ως ναύτη, στη τρίτη ως εργάτη στη κατασκευή του φράγματος Hoover, κοντά στη Boulder City της Νεβάδα, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από εκατό εργάτες κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και στη τέταρτη ως πιλότου διαστημοπλοίου

Το 1979 το ηχογραφεί ο Glen Campbell στο ομώνυμο lp του, παρ' ότι οι παραγωγοί της Capitol ήθελαν να δώσουν το τραγούδι στο πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα του new wave τους "Knack", με αποτέλεσμα ο Campbell να ψυχρανθεί με τους ιθύνοντες της Εταιρείας και μετά από λίγο καιρό να αποχωρήσει ύστερα από δύο δεκαετίες συνεργασίας μαζί της και 30 δίσκους.
Αργότερα ο Jimmy Webb πήγε το τραγούδι στον Waylon Jennings, ο οποίος έχοντας ακούσει την Glen Campbell έκδοση αδιαφόρησε και αργότερα του είπε απλά "....i just couldn't see it then..."
Λίγα χρόνια αργότερα (1984) ο Campbell το έπαιξε στον Johnny Cash, που εκείνη την εποχή έπαιζε επί σκηνής κουαρτέτο με τους Jennings, Willie Nelson και Kris Kristofferson. Τότε κατόπιν προτροπής των Marty Stuart και Campbell συμφώνησαν και οι τέσσερεις να το ηχογραφήσουν ως πρώτο τραγούδι στο πρώτο τους δίσκο και με αφορμή τη σύνθεση, παίρνουν την τελική τους μορφή και ονομάζονται "The Highwaymen".
Ο καθένας πήρε το δικό του κομμάτι. Ο Nelson τον παράνομο, ο Kristofferson τον ναυτικό, ο Jennings τον εργάτη και ο Cash τον πιλότο.

Αργότερα ο Webb είπε "....Δεν ξέρω πως αποφάσισαν ποιος να πάρει ποιον στίχο, αλλά έχοντας τον τελευταίο ο Cash, ήταν σαν να σας τραγουδάει ο Θεός και να σας χαμογελάει. Η Rosanne Cash είχε πει ότι ο πατέρας της, δεν είχε συνειδητοποιήσει από την αρχή ότι το τραγούδι μιλούσε για ενσάρκωση μέχρι που του το εξήγησαν.

Εκτός από την μεγάλη απήχηση που είχε η εκτέλεση των Highwayman, ήλθε και η δικαίωση του Jimmy Webb που κέρδισε το 1985 ένα βραβείο Grammy, για το καλύτερο country τραγούδι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια