Ad Code

Responsive Advertisement

Elvis Costello & The Attractions - Oliver's Army (Top Songs Of The 1970s)


Το " Oliver's Army " είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τον Elvis Costello και το ερμήνευσε ο Elvis Costello & The Attractions , από το τρίτο στούντιο άλμπουμ του Armed Forces (1979).
Κυκλοφόρησε ως το πρώτο σινγκλ από το Armed Forces και ήταν το πιο επιτυχημένο σινγκλ του Costello στο Ηνωμένο Βασίλειο, περνώντας τρεις εβδομάδες στο νούμερο δύο στο UK Singles Chart παραμένοντας στο chart για 12 εβδομάδες. Το τραγούδι μπήκε επίσης στα charts στη Νέα Ζηλανδία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και την Αυστραλία και δημιούργησε το επιτυχημένο επόμενο σινγκλ " Accidents Will Happen ", το οποίο έφτασε στο top 30 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ορισμένοι μουσικοί κριτικοί έχουν αναφέρει ότι ο τίτλος αυτού του κλασικού new wave αναφέρεται στον Oliver Cromwell ( Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης που ανέλαβε τα ηνία της Μεγάλης Βρετανίας κατά την περίοδο 1653-1658)
Γραμμένο μετά την επίσκεψη του Costello στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, επικρίνει τον βρετανικό στρατό για τη στόχευση μειονεκτούντων νεαρών ανδρών που έφευγαν από το γυμνάσιο (όταν γράφτηκε το τραγούδι στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Βρετανία είχε υψηλό ποσοστό ανεργίας). Ο τίτλος αναφέρεται στον Oliver Cromwell, ο οποίος ως Προστάτης της Κοινοπολιτείας δημιούργησε το Νέο Μοντέλο Στρατού, μια παλαιότερη έκδοση του σύγχρονου Βρετανικού Στρατού. Το τραγούδι αναφέρει επίσης συγκεκριμένα «προβληματικά σημεία» στον κόσμο, όπως η Νότια Αφρική (εκείνη την εποχή βίωνε αναταραχή με το Απαρτχάιντ), η Παλαιστίνη, η Κύπρος και κυρίως η Βόρεια Ιρλανδία. Αναφορικά με την τελευταία χώρα, ο Costello συμπεριέλαβε τον αμφιλεγόμενο στίχο "Only take one itchy trigger/One more widow, one less white nigger", αναφερόμενος στους Ιρλανδούς, καθώς ιστορικά καταπιέζονταν από τους Άγγλους, όπως και οι μαύροι. καταπιέζονται σε πολλές χώρες. Ο Costello είναι ο ίδιος ιρλανδικής καταγωγής.
Το μουσικό βίντεο για το Oliver's Army προβλήθηκε την πρώτη ημέρα μετάδοσης του MTV στις ΗΠΑ, 1 Αυγούστου 1981


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια