Franco Battiato


 " Την ώρα του θανάτου, κανένας ′′ πραγματικός ′′ θάνατος δεν συμβαίνει επειδή η αγέννητη φύση μας ξεπερνά τον χρόνο. Στο Μπάρντο, οι φλόγες δεν μπορούν να μας κάψουν, τα όπλα δεν μπορούν να μας βλάψουν, όλα είναι ψευδαισθήσεις και χωρίς πραγματικότητα: όλα είναι κενό. [...] Οι εμπειρίες που θα εμφανιστούν τη στιγμή του θανάτου είναι ασύλληπτες. Το σημαντικότερο είναι να θυμάσαι να μην είσαι λυπημένος ή θλιμμένος, δεν θα υπήρχε λόγος. Πρέπει να διατηρήσουμε τη στάση ενός ταξιδιώτη που επιστρέφει σπίτι. Όλοι, πάνω κάτω, είμαστε κρατούμενοι των συνηθειών μας, των φόβων, των ψευδαισθήσεων. Οι οδύνες πρέπει να μας οδηγήσουν στην εγκατάλειψη του εγωισμού, που κλείνει τον δρόμο της επιστροφής στη θεϊκή μας φύση".

- από το βιβλίο του Franco Battiato: ′′ Διασχίζοντας το Μπάρντο . Ματιές στη μετά θάνατον ζωή ′′ -

Σπουδαία φυσιογνωμία ο Battiato, σίγουρα είναι ένας από τους σπουδαιότερους τροβαδούρους του καιρού μας – αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Μουσικός που σε πρώτη φάση έχει ασχοληθεί σοβαρά με την πειραματική μουσική, με το prog rock και τους psych ήχους, βαθμιαία έβαλε στην τραγουδοποιία του όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που μπορούσε να πάρει από την κλασική, την αβάν γκαρντ, την electronica, την όπερα ή οτιδήποτε και να φτιάχνει τα δικά του κομψοτεχνήματα. Παράλληλα, δουλεύει ως εικαστικός καλλιτέχνης ή σκηνοθέτης χρησιμοποιώντας το όνομα Suphan Barzani για να διαχωρίσει την μουσική του τέχνη από κάθε εικαστική ή και φιλοσοφική του ανησυχία.

Η δισκογραφία του Franco Battiato είναι εκτενέστατη και καλύπτει πέντε γεμάτες δεκαετίες από το ’70 ως τις μέρες μας – είναι δε πρόσφορη για ψάξιμο και απόλαυση. Μπορεί να βρει κανείς την όψη του μεγάλου Ιταλού τραγουδοποιού, του φιλοσοφημένου ποιητή, του σπουδαίου πειραματιστή και ό,τι άλλο έχει όρεξη να βρει…

athinorama


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια