Ad Code

Responsive Advertisement

The Doors - Break On Through (1967)


21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης σήμερα.
Αφιερωμένη από μένα στον «ηλεκτρικό σαμάνο», τον «Διόνυσο του ροκ», τον άνθρωπο που έπραττε «κατά τον δαίμονα εαυτού» και πίστευε πως η μανία που ονομάζεται Διόνυσος, ανακαλεί την αρχέγονη ψυχικότητα και τον αρχέγονο πόνο. Διότι ο Διόνυσος είναι ο φορέας του χάους και της απαιτούμενης κάθαρσης που προετοιμάζει κάθε υγιή πνευματική πορεία προς το φως και την αρμονία του Απόλλωνα.
Την αφιερώνω λοιπόν στον ποιητή, Τζέημς (Τζιμ) Ντάγκλας Μόρρισον!
Ανάμεσα στα βιβλία που κυριολεκτικά ρουφούσε ήταν οι «Παράλληλοι Βίοι» του Πλούταρχου. Ο πιο αγαπημένος του ήρωας ήταν ίσως ο Μέγας Αλέξανδρος και δεν τον θαύμαζε τυχαία, αλλά είχε εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι ενώ πέθανε τόσο νωρίς, έζησε πολύ έντονα και πραγματοποίησε τα μεγάλα του όνειρα, αφού ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο και τον κατέκτησε. Μάλιστα λέγεται, πως η κλίση του κεφαλιού του προς τα αριστερά, οφείλεται ακριβώς στην μίμηση της κλίσης του κεφαλιού του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τ’ αριστερά, όπως απεικονίζεται στα αρχαία αγάλματα.
Επίσης, θαύμαζε πολύ τον «Οιδίποδα», ενώ αργότερα κατά την διάρκεια των σπουδών του μελέτησε τον «Οδυσσέα» («Ulysses») του James Joyce.
Ο μυστικισμός ήταν επίσης ένα πεδίο που μαγνήτιζε τον Τζιμ Μόρρισον από την εφηβεία του και τον επηρέασε στην υπόλοιπη μικρή ζωή του, τόσο ώστε παρ’ όλη την επιτυχία του με τους Doors προτιμούσε να τον αποκαλούν «ποιητή».
Ο Τζιμ Μόρρισον και το συγκρότημά του είχαν ανοίξει έναν πόλεμο με την κοινωνία, που οδήγησε αυτόν και αρκετούς από τους οπαδούς του που γέμιζαν τα στάδια, δύο φορές, πίσω από τα σίδερα της φυλακής.
Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι αυτόν τον όμορφο μακρυμάλλη νεαρό ποιητή, να τους εκθέτει συνεχώς και απαίτησαν να σταματήσουν οι συναυλίες του, οι οποίες θύμιζαν Διονυσιακά όργια σε μέγεθος τέτοιο, που θα το ζήλευε και ο ίδιος ο Θεός της ανεμελιάς και της λαγνείας.
Η ελληνική επιγραφή που αναγράφεται στον τάφο του στο νεκροταφείο Pere Lachaise στο Παρίσι : «Κατά τον δαίμονα εαυτού», περιγράφει έναν άνθρωπο που στη σύντομη ζωή του έκανε μόνο ότι του υπαγόρευε η συνείδησή του, ακολουθώντας τις δικές του αρχές και όχι με βάση τις επιταγές της κοινωνίας !!!

Βασίλης Τερζόπουλος




 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια