Del Shannon - Runaway (1961)

 
Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, στις 24 Απριλίου του 1961, το «Runaway» του Del Shannon ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α.

Μουσική-στίχοι: Del Shannon, Max Crook. Περιλαμβάνεται στον δίσκο «Runaway With Del Shannon», που κυκλοφόρησε το 1961. 

Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Charles  Westover και ο κιμπορντίστας Max Crook έπαιζαν μαζί ως μέλη του συγκροτήματος Charlie Johnson & The Big Little Show Band, στο Battle Creek του Michigan, προτού το συγκρότημα κερδίσει δισκογραφικό συμβόλαιο το 1960. Ο Westover υιοθέτησε το καλλιτεχνικό όνομα Del Shannon και ο Crook, ο οποίος εφηύρε το δικό του ηλεκτρικό keyboard ονόματι Musitron, υιοθέτησε το όνομα Maximilian. Οι δυο τους έγραψαν το «Runaway», ένα rock and roll τραγούδι, το οποίο ηχογραφήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1961 στα στούντιο Bell Sound, στη Νέα Υόρκη, με παραγωγό τον Harry Balk.

Το «Runaway» κυκλοφόρησε σε single στις 18 Φεβρουαρίου του 1961 και έγινε μεγάλη διεθνής επιτυχία, κάνοντας διάσημο τον Del Shannon. Το τραγούδι έγινε Νο 1 στις Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Χιλή. 

Το «Runaway» ακούγεται στην ταινία «Νεανικά Συνθήματα» (American Graffiti, 1973). Σκηνή: Μια ατέλειωτη παρέλαση αυτοκινήτων διασχίζει τον νυχτερινό πολυσύχναστο δρόμο. Καθώς η κάμερα πηγαίνει από το ένα αμάξι στο άλλο, οι θόρυβοι μιας πόλης, που απόψε δεν πρόκειται να κλείσει μάτι, μπερδεύονται με ένα ραδιόφωνο συγχρονισμένο στην υπαρξιακή οδύσσεια του Del Shannon. Μισό σχεδόν από τον προϋπολογισμό του φιλμ, ο George Lucas τον διέθεσε στον να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των 40 περίπου κλασικών κομματιών που ακούγονται.

Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το «Runaway» στο Νο 472 των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών.

Κωνσταντίνος Παυλικιάνης



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια