𝐋𝐲𝐧𝐲𝐫𝐝 𝐒𝐤𝐲𝐧𝐲𝐫𝐝 - 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐇𝐨𝐦𝐞 𝐀𝐥𝐚𝐛𝐚𝐦𝐚


 To 2007 ο κυβερνήτης της Alabama Bob Riley ανακήρυξε επίσημα το Sweet Home Alabama ως το τραγούδι που θα διαφήμιζε την Πολιτεία. Όμως, στην πραγματικότητα οι Lynyrd Skynyrd δεν έγραψαν το τραγούδι για να επαινέσουν την Alabama, αλλά για να αφαιρέσουν από τον Neil Young το δικαίωμα να είναι εκείνος ο μόνος που θα έγραφε τραγούδια για τον αμερικανικό Νότο, όπως είχε κάνει με τα Southern Man και Alabama. Εξάλλου, αυτό είναι φανερό από τη στροφή που λέει:

Well, I heard Mister Young sing about her
Well, I heard ol' Neil put her down
Well, I hope Neil Young will remember
A southern man don't need him around, anyhow

Βέβαια, κανείς από τους τρεις που έγραψαν το τραγούδι δεν ήταν από την Alabama. Οι δυο - Ronnie Van Zant και Gary Rossington ήταν από τη Φλόριντα - και ο Ed King από την Καλιφόρνια.

Πάντως, αυτό που χάρισε τη δόξα στο τραγούδι, δεν ήταν οι στίχοι αλλά το εκρηκτικό riff της κιθάρας του Ed King, που θυμάται ότι η μελωδία του τραγουδιού τους πήρε μισή ώρα για να την γράψουν. Και συμπλήρωσε: «Συνήθιζα να κοιμάμαι με την κιθάρα δίπλα στο κρεβάτι μου. Τη νύχτα, μετά που γράψαμε το Sweet Home Alabama, είδα στον ύπνο μου ότι έπαιζα και το σύντομο και το μακρύ σόλο. Αμέσως ξύπνησα, πήρα την κιθάρα και άρχισα να παίζω αυτό που είχα δει στο όνειρό μου. Την επόμενη μέρα, στην πρόβα κόλλησα τα σόλο στα σημεία που είχαμε πει και αυτά ταίριαξαν τέλεια».
Δεν έμενε παρά να γράψει ο Van Zant τους στίχους για να γεννηθεί ένα ακόμα κλασικό rock κομμάτι.
Το single κυκλοφόρησε το 1974 και μπήκε στο top10 του Billboard. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία τους.
Και όσο για τον Neil Young, τι γνώμη είχε; «Νομίζω πως το Sweet Home Alabama είναι ένα σπουδαίο τραγούδι. Μάλιστα, το έχω πει live μερικές φορές»!

Manos Fatisis - My music page




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια