Ad Code

Responsive Advertisement

En el lago - Triana (Rock andaluz, Prog Rock, Spain 1975)

Οι Triana είναι ένα θρυλικό Ανδαλουσιανό ροκ συγκρότημα, που ιδρύθηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας το 1974 και πήρε το όνομά του από τη γειτονιά Τριάνα της Σεβίλλης. Δημιούργησαν ένα δικό τους υβριδικό μουσικό στυλ βασισμένο στη λαϊκή μουσική του νότου της Ισπανίας, το φλαμένκο, αναμεμιγμένο με συμφωνικό progressive και ψυχεδελικό rock και κατάφεραν να γίνουν ένα από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά συγκροτήματα στο ισπανικό ροκ. Εξαιτίας τους εμφανίστηκαν πολλά prog συγκροτήματα στα τέλη της δεκαετίας του '70 προσπαθώντας να μιμηθούν τον ήχο τους, αλλά ποτέ δεν έφτασαν σε αυτό το υπέροχο επίπεδο. 
Το 1974, η Ισπανία δεν ήταν μια ανοιχτή χώρα σε νέες ιδέες και γενικά στη ροκ μουσική, αφού πολιτικό πλαίσιο την καθιστούσε σχεδόν απαγορευμένη. Το ντεμπούτο άλμπουμ "El patio" που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1975 (την ίδια χρονιά που πέθανε ο Φράνκο), ήταν γεμάτο με στίχους που περνούσαν μεταφορικά πολιτικά μηνύματα, αλλά προτού εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ισπανία. Το ότι κυκλοφόρησε ένας τέτοιος δίσκος εκείνη την εποχή, είναι πράγματι εκπληκτικό. 
Αν και ήταν ένα φανταστικό άλμπουμ, δεν προωθήθηκε καθόλου από την δισκογραφική και δεν τοποθετήθηκε στα καταστήματα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίσει επιτυχία. Παρ όλα αυτά, χαιρετίστηκε από τους κριτικούς ως η καλύτερη συγχώνευση φλαμένκο και συμφωνικής ροκ και σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας μουσικής σκηνής. Ενάμισι χρόνο αργότερα και μετά την προώθηση του σχεδόν στόμα με στόμα, θεωρήθηκε αριστούργημα και σήμερα αντιπροσωπεύει ένα από τα καλύτερα και σημαντικότερα άλμπουμ της ανδαλουσιανής και ισπανικής progressive rock. Το flamenco rock ή ανδαλουσιανό rock (Rock andaluz), χρωστάει τα πάντα στους Triana. 
Το συγκρότημα κυκλοφόρησε ακόμα δύο άλμπουμ και διαλύθηκε με τραγικό τρόπο το 1983, μετά το θάνατο του frontman του Jesús de la Rosa, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 14 Νοεμβρίου του 1983.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια