In memoriam: Βαγγέλης Βέκιος (1967 - 17 Mαρτίου 2015)

 
Ο Βαγγέλης Βέκιος ήταν ένα από τα αρχικά μέλη των Μουσικών Ταξιαρχιών και έπαιζε τύμπανα.

Γεννήθηκε το 1957 στην Κύμη της Εύβοιας. Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ξεκινά ως ντράμερ στις Μουσικές Ταξιαρχίες και συμμετέχει στους τρείς πρώτους δίσκους («Disco Tsoutsouni», «Μουσικές Ταξιαρχίες» και «Αν η Γιαγιά μου Είχε Ρουλεμάν»). Ως μέλος των Alamana's Bridge συμμετέχει, το 1982, στο «Made in Greece» της Vertigo.

Για ένα διάστημα, στις αρχές της δεκαετίας του '80, παίζει παράλληλα και στη Vavoura Band, μαζί με τον Γιάννη Δρόλαπα.

Συμμετέχει ως μουσικός, αλλά ενίοτε και και ως συνθέτης και στιχουργός, σε διάφορα σχήματα, όπως οι Ντέρτι, Blue Light, Σελάνα, Τέσσερις Εποχές. Το 1993 έπαιξε τύμπανα στον δίσκο των Πυξ-Λαξ «Ο Ηλιος Του Χειμώνα Με Μελαγχολεί». Με τον Αλέκο Αράπη, το 2007, ίδρυσαν τους Ελελεύ.

Πέρα από τη μουσική αρθρογραφούσε στο περιοδικό Ήχος & Hi-Fi, ήταν υπεύθυνος ρεπερτορίου για τη Hitch-Hyke Records και ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός. Υπήρξε εμπνευστής, παραγωγός και διευθυντής προγράμματος του ραδιοσταθμού Στο Κόκκινο 105,5. Έχει συνεργαστεί με τους ραδιοσταθμούς 902 Αριστερά στα FM, Planet και Εν Λευκώ 87,7FM. Στον Εν Λευκώ παρουσίαζε την εκπομπή Στις Όχθες του Ιλισσού τις καθημερινές 8:00 με 9:00μμ παίζοντας ποπ/ροκ.

Μια από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ήταν και το κλάμπ «Χύμα», στον Χολαργό.

Εφυγε από τη ζωή στις 17 Μάρτη 2015 σε ηλικία 58 ετών.

Λίγα λόγια από τον ίδιο:

Είναι πάρα πολλά που μου 'ρχονται στο νου σκεπτόμενος την έκδοση του πρώτου δίσκου των Μουσικών Ταξιαρχιών. Πρώτα το πώς συζητούσαμε με τις διάφορες εταιρείες δίσκων και το πώς αντιμετωπιζόμασταν «με επιφύλαξη». Μετά, το θέμα της λογοκρισίας και το πώς πήραμε το νούμερο εκτύπωσης του δίσκου για να κοπεί στο εργοστάσιο της EMI, την αντιμετώπιση εκ μέρους των ηχοληπτών κ.λπ. Αλλά ένα γεγονός που μου έχει μείνει μεταξύ αστείου και σοβαρού ήταν όταν ένα πρωί, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του δίσκου, βγήκα από το σπίτι μου κατά τις 10 ή 11 το πρωί για να αγοράσω εφημερίδα και να πάω στο σπίτι των γονιών μου που έμεναν ακριβώς ένα τετράγωνο πιο κάτω. Πηγαίνοντας στο σπίτι, βλέπω απ' έξω το αστυνομικό αυτοκίνητο και τη μητέρα μου να μιλάει μαζί τους. Κάτι κατάλαβα, γυρνάω πίσω στο σπίτι μου, το γνωστό ασφαλίτικο ήταν απ'έξω και περίμενε. Επιστροφή στο περίπτερο, ελαφρώς αλαφιασμένος παίρνω τηλέφωνο τον Τζιμάκο και τον Δρόλαπα, τους λέω τι συμβαίνει, δίνουμε ραντεβού με τον Τζίμη κοντά στον Άδονι στο Χολαργό και μαζί συναντάμε τον Γιάννη. Μαθαίνουμε ότι ο Γιώργος Πετσίλας έχει συλληφθεί (διευθυντής της EMI) και ο Μάνος Ξυδούς (παραγωγός) έχει εξαφανισθεί προς άγνωστη κατεύθυνση μέχρι να περάσει το αυτόφωρο. Αλλά το αυτόφωρο δεν τελείωνε γιατί το αδίκημα ήταν «περί τύπου» και ήταν διαρκές. Φιλοξενηθήκαμε σε διάφορα σπίτια στον Στέλιο και στους προδότες της Πεντέλης, στο σπίτι του Χρήστου στην Ραφήνα, και στην Ασκληπιού στο σπίτι των Φατμέ ή του Νίκου Ζιώγαλα (δεν κατάλαβα ποτέ ποιός έμενε εκεί). Στα μεσοδιαστήματα από σπίτι σε σπίτι μας χαιρετούσαν διάφοροι ακροατές του group και χαζογελούσαν συνωμοτικά. Κάποια μέρα (δεν θυμάμαι πώς) έληξε η δίωξη, κάποτε έληξε και το συγκρότημα. Ωραία πάντως περάσαμε.


Βαγγέλης Βέκιος, 100 δίσκοι και η ιστορία τους, 29/6/2003, Ειδική έκδοση του Κ της Καθημερινής


Συμμετέχει στους δίσκους

The Complete EMI Years

14 μεγάλα τραγούδια

Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμάν

Made in Greece

Μουσικές Ταξιαρχίες

Μουσικές Ταξιαρχίες

Disco Tsoutsouni

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια