Ray Charles "You Are My Sunshine"


 "You Are My Sunshine"   (1939)

Είναι ένα τραγούδι που τα πνευματικά δικαιώματα τα έχουν ο Jimmie Davis και ο Charles Mitchell.

Έχει ηχογραφηθεί επίσημα σύμφωνα με την BMI (Εταιρεία κατωχυρωσης πνευματικων δικαιωμάτων στην Αμερική) από περισσότερους από 350 καλλιτέχνες και έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.

Το 1977 το Νομοθετικό Σώμα της Πολιτείας της Λουιζιάνα αποφάσισε και κήρυξε το You "Are My Sunshine" επίσημο κρατικό τραγούδι της προς τιμή του δύο φορές κυβερνήτη της Jimmie Davis.

O Jimmie Davis στα 101 χρόνια της ζωής του ποτέ δεν διεκδίκησε την πατρότητα του τραγουδιού.

Ο Αληθινός συγγραφέας ήταν ο Oliver Hood από το La Grange της Georgia. Οι Jimmie Davis και Charles Mitchell αγόρασαν τα δικαιώματα από τον Paul Rice, έναν παλιό μουσικό που συνεργάστηκε παλαιότερα με τον Hood, για 35 δολάρια τα οποία τα έβαλαν μισά - μισά.

Η γυναίκα του Rice ήταν τότε στο νοσοκομείο και μ' αυτά τα χρήματα (και με κάποια άλλα φυσικά που είχε ο Rice) πληρώθηκαν τα χρήματα της νοσηλείας της.

"Jimmie Davis" 

(1899 Louisiana - 2000 Louisiana)

Αμερικάνος πολιτικός, τραγουδιστής και συνθέτης πολλών country και gospel τραγουδιών. Εξελέγη για δύο μη συνεχόμενες 4τιες  1944-1948 και 1960-1964 κυβερνήτης της Λουιζιάνα. Την εποχή του θανάτου του το 2000 ήταν ο γηραιότερος εν ζωή πρώην κυβερνήτης καθώς και ο τελευταίος εν ζωή κυβερνήτης που είχε γεννηθεί τον 19ο αιώνα.

Ο Davis παραμένει ακόμα μία ιστορική και μεγάλη μουσική και πολιτική προσωπικότητα. Κυνήγησε και πέτυχε αυτό που λένε "American Dream".

Γεννήθηκε σε μια χώρα  που παρ' όλα τα τρωτά της (δεν είναι και λίγα), αν αξίζεις θα πας μπροστά, και δεν εξετάζεται από κανέναν από που προέρχεσαι, αν είσαι γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας ή τρισέγγονο προεστού και κοτζαμπάση. Φυσικά αυτό είναι λίγο ασυνήθιστο και παράξενο για τη χώρα μας.

Γεννήθηκε στο Beech Springs στη βόρεια Λουιζιάνα, η οποία είναι πλέον μία εγκαταλελειμμένη πόλη φάντασμα.

Ήταν ένα από τα 11 παιδιά της οικογένειας του που ήταν τόσο φτωχή, που ο μικρός Jimmie δεν είχε κρεβάτι να κοιμηθεί μέχρι τα 9 του χρόνια. Τότε παντρεύτηκε η μεγάλη του αδελφή και μπόρεσε να βρει κι' αυτός λίγο χώρο............

Γιάννης Καρύδας


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια