Axis - Dedicated


Oι Axis σχηματίστηκαν το 1970 από τους: Αλέκο Καρακαντά, Ντέμη Βισβίκη, Δημήτρη Κατακουζηνό και Γιώργο Χατζηαθανασίου. Η μουσική στο ντεμπούτο τους, ”Ela Ela”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1971, ήταν κυρίως ποπ / ροκ της εποχής. Ωστόσο στα δύο τελευταία κομμάτια του δίσκου, “Thought” και “Bad Trip” φάνηκαν για πρώτη φορά οι αναζητήσεις της μπάντας στο hard rock και progressive rock, όπου κυριαρχούσε το δυναμικό fuzzy κιθαριστικό στυλ του Καρακαντά και το περιπετειώδες παίξιμο του Βισβίκη στα πλήκτρα.

Αφού περιόδευσαν στην Ευρώπη (Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία), ο Καρακαντάς εγκατέλειψε τη μπάντα, ο Κατακουζηνός αντικαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο Φάντη και έτσι ηχογράφησαν τον τρίτο δίσκο τους (το δεύτερο ήταν ουσιαστικά μια διαφορετική εκδοχή του πρώτου με ένα διαφορετικό κομμάτι) με την προσθήκη του Χρήστου Στασινόπουλου. Το “Axis” [1973], το οποίο κυκλοφόρησε μόνο στη Γαλλία και τον Καναδά, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά progressive άλμπουμς στη δεκαετία του ’70. Η μουσική εδώ είναι μία μοναδική μίξη avant-prog (το οποίο ήταν πολύ δημοφιλές στη Γαλλία εκείνη την εποχή) με jazz-rock πειραματισμούς, φανερά στοιχεία Canterbury, τυπικό συμφωνικό progressive rock, καθώς και hard rock. Κατόπιν οι Axis κυκλοφόρησαν τον τρίτο και τελευταίο δίσκο τους, όπου έπαιζαν 70s hard rock και τελικά διαλύθηκαν το 1974.

Αν και η πορεία τους ήταν σύντομη, οι Axis χαίρουν της εκτίμησης των progressive rock οπαδών, λόγω του δεύτερου δίσκου τους, ένα πραγματικό διαμάντι του ευρωπαϊκού underground προοδευτικού Rock


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια