Waterboys - The Pan Within

 
Ο Σκωτσέζος Mike Scott και οι Ιρλανδοί Waterboys, αγαπούν ιδιαίτερα την Ελλάδα και έχουν εμπνευστεί από την ελληνική μυθολογία.

Το όνομα "Big Music"(Μεγάλη Μουσική) αν και είναι ο τίτλος του πρώτου single από το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους A Pagan Place, το οποίο κυκλοφόρησε το 1984, υιοθετήθηκε από ορισμένους μουσικούς σχολιαστές ως περιγραφή του μουσικού ύφους των τριών πρώτων άλμπουμ των Waterboys και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Είναι η περιγραφή ενός μοναδικού ήχου που συνδυάζει την πνευματική έρευνα με ένα εκστατικό ροκ στιλ. Ο Mike Scott μάλιστα, έχει επαναπροσδιορίσει τον όρο «Μεγάλη Μουσική» ως «μια μεταφορά για να δει την υπογραφή του Θεού στον κόσμο» και ισχυρίζεται ότι η έμπνευσή του είναι πνευματική ή προέρχεται από μια άλλη κοσμική πηγή.

Η κορύφωση της τριλογίας της «Μεγάλης Μουσικής» ολοκληρώνεται με την κυκλοφορία του τρίτου τους άλμπουμ με τίτλο This Is The Sea τον Οκτώβριο του 1985. Το άλμπουμ θεωρείται από τους κριτικούς ως το καλύτερο άλμπουμ του αρχικού τους ήχου και το χαρακτηρίζουν ως «επικό»!

Στο άλμπουμ περιέχεται το τραγούδι «The Pan Within», το οποίο μέσα από τους στίχους του οι οποίοι προέρχονται εν μέρει από τεχνικές διαλογισμού ("Κλείστε τα μάτια σας / Αναπνεύστε αργά / Και θα ξεκινήσουμε") και τον χαρακτηριστικό ήχο από το βιολί του πρωτοεμφανιζόμενου Ιρλανδού Steve Wickham, αναζητά τον Θεό Πάνα μέσα μας.

Ο Mike Scott σε συνέντευξη του δήλωσε για το τραγούδι: "Ο Παν είναι ένας Έλληνας Θεός. Είναι ο Θεός των άγριων τόπων και των άγριων πλασμάτων. Υπάρχει επίσης μια έντονη ζωική υπόσταση σε αυτόν. Και όλοι έχουμε λίγο από τον Πάνα μέσα μας. Επειδή η λέξη Παν σημαίνει «τα πάντα». Έτσι ο Παν είναι μέσα στα πάντα. Ο Παν είναι μια αρχετυπική ζωτική δύναμη, προσωποποιημένη ως ο Έλληνας Θεός με τα πόδια μιας αίγας και το σώμα ενός άνδρα με κέρατα στο κεφάλι του. Και όλοι έχουμε αυτήν τη δύναμη ζωής μέσα μας. Έτσι όλοι έχουμε τον Πάνα μέσα μας. Το "The Pan Within" είναι το κομμάτι του εαυτού μας, από το οποίο ξεκινά η αρχέτυπη ιδρυτική δύναμη της ζωής".

Βασίλης Τερζόπουλος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια