Neil Young & Crazy Horse - Oh Susannah

 
Το τραγούδι "Oh Susanna" κυκλοφόρησε το 1848 και έγινε ο ύμνος για τους χρυσοθήρες στην Καλιφόρνια. Είναι, αν όχι το πιο δημοφιλές, ένα από τα πιο ιστορικά και δημοφιλή τραγούδια στην Αμερική. Μέχρι την κυκλοφορία του κανένα αμερικάνικο τραγούδι δεν είχε πουλήσει περισσότερα από 5.000 αντίγραφα, ενώ το "Oh Susanna" πούλησε πάνω από 100.000. Ήταν το πρώτο τραγούδι στην ιστορία της Αμερικής που πουλήθηκε για 100$ (σχεδόν 3000$ σήμερα) και απέφερε 2 σεντς για κάθε πουλημένο αντίγραφο στον δημιουργό του, γεγονός που τον καθιέρωσε ως τον πρώτο επαγγελματία τραγουδοποιό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γράφτηκε το 1947 από τον εικοσάχρονο τότε Stephen Foster, σε μία εποχή που η Αμερική ήταν λιγότερο από εκατό ετών, με μία ιστορία γεμάτη ταραχώδεις αντιφάσεις. Μία χώρα που αγωνιζόταν για το ιδανικό της ελευθερίας, αλλά χτισμένης στις πλάτες των σκλάβων. Μια χώρα που δημιουργήθηκε κλέβοντας γη από τους αυτόχθονες λαούς, προσφέροντας ελευθερία «a la carte». Οι αντιλήψεις και τα βιώματα της εποχής πέρασαν στους στίχους του τραγουδιού, με αποτέλεσμα κάποιες εκφράσεις αργότερα να θεωρηθούν ρατσιστικές. Μάλιστα ο ίδιος ο Foster μετά τον εμφύλιο πόλεμο, άλλαξε αρκετούς από τους στίχους των τραγουδιών του.

Οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για το ταξίδι ενός άνδρα που ξεκινάει από την Αλαμπάμα παρέα με το μπάντζο του για να πάει να βρει την αγαπημένη του κοπέλα την Σουζάνα, στη Λουϊζιάνα.

Ο Stephen Collins Foster (1826-1864), παρά τον αλκοολισμό και τον πρόωρο θάνατο του, (πέθανε από αιμορραγία σε ηλικία 37 ετών), έγραψε πάνω από 200 τραγούδια γνωστά μέχρι σήμερα και θεωρείται ως «ο πατέρας της αμερικανικής μουσικής». Το 1900 στο πάρκο της γενέτειράς του στο Πίτσμπουργκ του έστησαν άγαλμα το οποίο αφαιρέθηκε 118 χρόνια αργότερα (τον Οκτώβριο του 2018). Ο λόγος είναι ότι θεωρήθηκε ρατσιστικό αφού αναπαρίστανε τον Foster να κάθεται και έναν σκλάβο στα πόδια του και να παίζει μπάντζο.

Oι Big Three κυκλοφόρησαν το "Oh! Susanna" με τίτλο "The Banjo Song" το 1963. Έξι χρόνια αργότερα, οι Shocking Blue αφού πήραν τη μελωδία και πρόσθεσαν νέους στίχους, έκαναν μία μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι "Venus".

Οι Neil Young and Crazy Horse συμπεριέλαβαν το τραγούδι στο άλμπουμ τους, Americana το 2012.

Βασίλης Τερζόπουλος



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια