Η θεραπεία του παρελθόντος - ένα πηγάδι δίχως πάτο

 
Η θεραπεία του παρελθόντος είναι ανεξάντλητη. Όσο και να σκάψεις, θα βρεις και κάτι να γιατρέψεις. Θα βρεις μονάχα εκείνο που έπρεπε να πεθάνει για να έρθει η επόμενη στιγμή. 

Η κυτταρική μνήμη είναι γεμάτη τραύμα. Ενσαρκώσεις αλλεπάλληλες, με φθορά, χτυπήματα, σκληρότητα, πόνο. Τί να πρωτοθεραπεύσεις απ'το παρελθόν; Όπου και να κοιτάξεις, συναντάς πάντα καπνό. Όποια φωτιά θα πας να σβήσεις, από κάτω θα βρεις άλλη μια. Πρέπει να δεις το παρελθόν πώς εκδηλώνεται μες από σένα κι εμποδίζει τη ζωή. Θα δεις το παρελθόν να αρνείται να πεθάνει και να συνεχίζεται αλλοιώνοντας το παρόν. Εκείνο μόνο είναι για να κοιταχτεί. Να αναγνωριστεί η παρέμβαση του παλιού και ν' αφεθεί στο χαμό του. 

 Η συνεχής προσκόλληση με τη διόρθωση του παρελθόντος, είναι η μανία πολλών θεραπευτών, αλλά δεν έχει τέλος. Και σας το λέει αυτό κάποιος που έσκαβε για χρόνια ,έσκαβε σ' ένα πηγάδι δίχως πάτο. Σε κάθε κύτταρο και μια πληροφορία: άλλοτε άρρωστος, σε άλλη ενσάρκωση στη φυλακή, άλλοτε δούλος, στρατιώτης  νέος που πέθανε μέσα σε μία μάχη. Άσε το παρελθόν στη μοίρα του, να πέσει απ'το δέντρο όπως το φύλλο που έκανε τον κύκλο του. Είναι η μανία μας να τα κρατάμε όλα, ακόμα και τα άσχημα. 

Παρόν. Συγκέντρωσε όλες τις δυνάμεις σου εδώ και τώρα στο παρόν. Κάθε φορά που φεύγεις θα κλονίζεσαι. Κάνε τη θεραπεία σου εδώ, που είναι η αλάφρωση του μόνου που έχεις, του παρόντος.


Ο Δρόμος του Ουράνιου Τόξου - από τον Σπύρο Σιάμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια