Rory Gallagher - "Philby"

 


Στο "Philby" ο Rory Gallagher παραλληλίζει τη ζωή του (καθώς δεχόταν διαρκή πίεση από τη δισκογραφική του εταιρεία για νέες κυκλοφορίες και περιοδείες) με αυτή του διπλού πράκτορα Kim Philby.

Ο Kim Philby (1912-1988) θεωρείται ένας από τους πιο διαβόητους προδότες στην ιστορία της Βρετανίας. Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο όπου είχε ενταχθεί στο κομμουνιστικό κίνημα, δούλεψε αρχικά ως δημοσιογράφος και κατόπιν προσελήφθη στη MI6 ως αξιωματικός πληροφοριών μέχρι το 1951. Παράλληλα ήταν πράκτορας της Σοβιέτ αποκαλύπτοντας απόρρητες μυστικές πληροφορίες στους Ρώσσους κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Θεωρήθηκε υπεύθυνος για το θάνατο πολλών δυτικών πρακτόρων των οποίων τις δραστηριότητες πρόδωσε στους Σοβιετικούς κατά τη δεκαετία του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του '50. Πέθανε στις 11 Μαΐου 1988 στην Μόσχα.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του ο Rory: "Μια μέρα ένιωσα παρενοχλημένος καθώς μου συνέβαιναν πολλά πράγματα και αισθάνθηκα σαν τον Philby λίγο πριν προχωρήσει στα Αλβανικά σύνορα. Είχα διαβάσει ένα βιβλίο για αυτόν και παρόλο που δεν μου είναι αρκετά συμπαθής, είναι ένας συναρπαστικός χαρακτήρας. Το τραγούδι δεν είναι αυστηρά γι' αυτόν, αλλά προσπάθησα να φέρω κάποια στοιχεία από τη ζωή του, που έμοιαζε με ζώνη του λυκόφωτος, στο τραγούδι. Όταν βρίσκεσαι στο δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διαμονή σε ξενοδοχεία μοιάζει κάπως με τη ζωή ενός κατασκόπου".

Για το σόλο της κιθάρας σε αυτό το τραγούδι, ο Gallagher χρησιμοποίησε ένα σπάνιο ηλεκτρικό σιτάρ Coral της δεκαετίας του '60 που δανείστηκε από τον Pete Townshend για να δώσει έναν «ανατολικό» αέρα και μέσα από την ενορχήστρωση. (Η Coral είχε κατασκευάσει μόλις 50 κομμάτια ένα εκ των οποίων κατείχε ο Pete Townsend των The Who).

 Βασίλης Τερζόπουλος





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια