Dwight Yoakam- Travelers Lantern



Ένα τραγούδι σε στυλ bluegrass από το 10ο. κατά σειρά άλμπουμ του Dwight Yoakam που έχει τον τίτλο "A Long Way Home" του 1998. Στο μπάντζο και στα φωνητικά ο Ralph Stanley που ήταν ο τελευταίος της παλιάς φρουράς των καλλιτεχνών της bluegrass, έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2016 (όσοι έχουμε δει την ταινία "O Brother, Where Art Thou?" με τους George Clooney......έχουμε ακούσει και τις συγκλονιστικές για την ηλικία του ερμηνείες). Επίσης στα φωνητικά είναι και οι Jim Lauderdale και Carl Jackson.
Words and Music by: Dwight Yoakam

If deep in the night (if deep in the night)
You hear a voice calling
Lost and alone (lost and alone)
Barely able to speak

With each weary step (with each weary step
Through cold shadows they stumble
Blindly along (blindly along)
Frail hopeless and weak

Won't you set out if traveler's latern
Just a small light than they might see
To guide them back home
Before they wander
Into dark billows
That crash on the sea

......................

DWIGHT YOAKAM

Γεννήθηκε στο Pickeville του Kentucky, μια πόλη με περίπου 6.000 κατοίκους. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός, αλλά πάνω από όλα, τραγουδοποιός και τραγουδιστής, που μαζί με 4-5 άλλους καλλιτέχνες κράτησαν ζωντανή την παραδοσιακή κάντρυ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Προσπάθησε κι' αυτός όπως τόσοι και τόσοι άλλοι να κάνει καριέρα στο Νάσβιλ.
Οι δισκογραφικές εταιρείες όμως τότε ήταν ευλαβικά προσανατολισμένες στη ποπ "urban cowboy" μουσική και το honky-tonk και η hillbilly μουσική που έπαιζε ο Yoakam, δεν θεωρούντο εμπορεύσιμα από τους ιθύνοντες της 16th Anenue. Τον ανάγκασαν λοιπόν να γεμίσει πάλι της βαλίτσες του και να φύγει άρον - άρον για το Λος Άντζελες.
Εκεί γράφοντας τα τραγούδια του και παίζοντας τα, εκτός των παραδοσιακών ραδιοφωνικών σταθμών, σε συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις μαζί με άλλους καλλιτέχνες, βοηθήθηκε και μάλιστα διεύρυνε το ακροατήριο του, πέραν από τους οπαδούς της κάντρυ και με φαν του rock n'roll, που ήλθαν κοντά στη μουσική του.
Το ντεμπούτο τη στη δισκογραφία έγινε με ένα EP που πλήρωσε με δικά του χρήματα και έφερε τον τίτλο "Guitars, Cadillacs, etc, etc", στην Oak Rec. μια μικρή ανεξάρτητη εταιρεία στην Καλιφόρνια.
Αυτό το EP δύο χρόνια μετά έπεσε στα χέρια των παραγωγών της Reprise και επειδή κατάλαβαν ότι αυτός ο καλλιτέχνης είχε ψωμί, το αναδημιούργησαν και με μερικά ακόμη τραγούδια (για να συμπληρωθεί ο αριθμός 10) έφεραν τα πάνω κάτω.
Η εξέλιξη της καριέρας του είναι λίγο - πολύ γνωστή. Όταν ρωτήθηκε κάποια φορά ο Johnny Cash για τον Yoakam είχε πει "....Είναι ο αγαπημένος μου τραγουδιστής...."
Έχει παίξει σε αρκετές ταινίες και έχει γράψει μουσικά θέματα γι' αυτές, καθώς και ένα τουλάχιστον soundtrack για την ταινία "South Of Heanen, West Of Hell"
Φίλος και μέντορας του ο μεγάλος Buck Owens (1929-2006), που πάντα είχε την αγάπη του και την υποστήριξη του. Είναι ο μεγάλος συνεχιστής του Bakersfield South και άξιος διάδοχος των Buck Owens, Merle Haggard, Wynn Stewart, Freddie Hurt και άλλων.

Υ/Γ. Είναι κλασσικό γεροντοπαλίκαρο και παρ' ότι κατά καιρούς είχε σχέσεις με γυναίκες υψηλού προφίλ, όπως Sharon Stone.......δεν παντρεύτηκε ποτέ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια