Pink Floyd - Wish You Were Here

● 1975 Σαν σήμερα 12 Σεπτεμβρίου οι Pink Floyd κυκλοφορούν το ένατο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο 'Wish You Were Here'.

Το άλμπουμ των Pink Floyd "Wish You Were Here" κυκλοφόρησε το 1975 και είχε μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό, άλλωστε θεωρείται κι ένα από τα πιο επιτυχημένα τους. Ήταν αφιερωμένο στον ιδρυτή του συγκροτήματος Σιντ Μπάρετ ο οποίος αντικαταστάθηκε από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος με τον Ντέιβιντ Γκίλμορ, καθώς έκανε έντονη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών.

Κατά τη διάρκεια του 1974 και ενώ οι Pink Floyd βρισκόταν σε περιοδεία για την προώθηση του "The Dark Side of the Moon". συνέθεσαν τρία νέα κομμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν το "Shine On You Crazy Diamond".

Την πρώτη εβδομάδα του 1975 επέστρεψαν στο στούντιο για να ξεκινήσουν τις ηχογραφήσεις για τον νέο τους δίσκο. Το "Wish You Were Here" ήταν το ένατο άλμπουμ του συγκροτήματος που είχε ενιαίο θέμα, κριτικάροντας τη μουσική βιομηχανία, κυρίως με το τραγούδι "Welcome to the Machine", ενώ το "Have a Cigar" αντιμετώπιζε με ειρωνεία τους επιχειρηματίες που κατέχουν τα ηνία στον χώρο. Οι στίχοι του "Wish You Were Here" αναφέρονται, κυρίως, στον Σιντ Μπάρετ αλλά και στον ίδιο τον Ρότζερ Γουώτερς. Τέλος, το "Shine On You Crazy Diamond" αναφέρεται στον Μπάρετ και τα προβλήματα που τον οδήγησαν να αποχωρήσει από το συγκρότημα. Το όλο θέμα του δίσκου έχει να κάνει με μουσική βιομηχανία και τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί στους ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται με αυτήν.
Ένα γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων ήταν η επίσκεψη του ίδιου του Μπάρετ στο στούντιο, στις 5 Ιουνίου 1975. Με τα ψυχολογικά προβλήματα να είναι ολοφάνερα, ο υπέρβαρος και με ξυρισμένο κεφάλι Μπάρετ συνομίλησε για λίγο με τα μέλη των Pink Floyd. Το κλίμα ήταν βαρύ μετά την αποχώρηση του, αφού τα φανερά του προβλήματα στενοχώρησαν τους μουσικούς οι οποίοι βρισκόταν στο στούντιο.

Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στα "Abbey Road Studios" του Λονδίνου και το άλμπουμ πούλησε 250.000 αντίτυπα μόνο από τις προπαραγγελίες του, ανεβαίνοντας στο # 1 των βρετανικών τσαρτ. Οι αντίστοιχες παραγγελίες στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθαναν τον αριθμό των 900.000, με το "Wish You Were Here" να βραβεύεται πλέον ως εξαπλά πλατινένιο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια