Στην Ελλάδα ήδη από το 1923 άρχισε μια προσπάθεια εγκατάστασης ραδιοφωνικού πομπού. Οι πειραματισμοί κράτησαν αρκετά χρόνια.
Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη το 1926 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπή-εκπομπές. Ο πρώτος όμως εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην περιοχή των Αθηνών, αφού στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β΄, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού.
To internet radio ήταν μια πρωτοπορία του Carl Malamud. Το 1993, ο Malamud ξεκίνησε το "Internet Talk Radio", το οποίο ήταν το πρώτο computer-radio talk show, και κάθε εβδομάδα είχε συνεντεύξεις με έναν ειδικό υπολογιστών.Η πρώτη συναυλία του Διαδικτύου μεταδόθηκε στις 24 Ιουνίου 1993 από το συγκρότημα "Severe Tire Damage".Τον Νοέμβριο του 1994, η συναυλία των Rolling Stones ήταν η πρώτη μεγάλη συναυλία του κυβερνοχώρου. Ο MickJagger άνοιξε τη συναυλία λέγοντας, "I want to say a special welcome to everyone that's, uh, climbed into the Internet tonight and, uh, has got into the M-bone. And I hope it doesn't all collapse."
Το ραδιόφωνο παραμένει σημαντικός φορέας τόσο πληροφοριών όσο και μουσικής / ακροαστικής ψυχαγωγίας και η μόνη εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που θέλουν να ενημερώνονται ή να διασκεδάζουν, κάνοντας παράλληλα και κάποια άλλη εργασία, όπως, π.χ. να οδηγούν, να διαβάζουν ή να γράφουν. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουνεναλλακτικές λύσεις πλέον για το ραδιόφωνο. Το επίγειο ραδιόφωνο με για γενική ματιά έχει χάσει την παλιά αίγλη του,έχει γίνει "εταιρικών" συμφερόντων, έχει περιοριστεί στις λίστες αναπαραγωγής και έχει αρκετά τυποποιηθεί για τη γεύση του ιδιαίτερου κοινού. Οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό, το οποίο τους τοπροσφέρει το ραδιόφωνο στο internet. Στα χρόνια που έρχονται, το διαδικτυακό ραδιόφωνο έχει τις δυνατότητες ναγίνει μεγαλύτερη δύναμη στην κοινωνία και μπορεί να είναι το μεγάλο βήμα προς την ελεύθερη μεταβίβαση θεμάτων και απόψεων, αν και ο πόλεμος που δέχεται είναι και θα είναι πάντα μεγάλος, αφού ένα μέσο ελευθερίας με μικρά ή καθόλου έσοδα αντίθετα με το επίγειο ραδιόφωνο, καλείται συνεχώς να ανταπεξέλθει στα έξοδα του, να επιμείνει στο σκοπό του και να μείνει ανεξάρτητο.
Με άλλα λόγια, ενώ η επίγεια ραδιοφωνία παραπαίει πλέον αισθητικά και οικονομικά από κακούς χειρισμούς, στηρίζεται σθεναρά, κάτι που δεν συμβαίνει με το διαδικτυακό ραδιόφωνο. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο στηρίζεται στην αγάπη του στην έννοια που περικλείει η λέξη "ραδιόφωνο" και στους ακροατές που αντιλαμβάνονται την προσφορά αυτού του μέσου επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.
0 Σχόλια