Ad Code

Responsive Advertisement

Jose Feliciano - Rain


 Στις 10 Σεπτεμβρίου 1945, ο José Montserrate Feliciano García γεννήθηκε τυφλός και πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια στην πόλη Lares του Πουέρτο Ρίκο. Ήταν το τέταρτο παιδί ανάμεσα σε 11 γιους. Είχε την πρώτη του επαφή με την μουσική στα 3 του χρόνια, όταν συνόδευε τον θείο του που έπαιζε cuatro, χτυπώντας ένα κονσερβοκούτι. Το 1950, όταν ήταν 5 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Ισπανικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Στην ηλικία των 7 ετών έμαθε να παίζει ακορντεόν. Στα 9 του χρόνια, ο πατέρας του, του έκανε δώρο μία κιθάρα. Είχε τόσο μεγάλη θέληση να μάθει, που κλεινόταν μόνος του στο δωμάτιό του έως και 14 ώρες την ημέρα, και ακούγοντας δίσκους rock’n’roll και τζαζ προσπαθούσε να παίξει τα τραγούδια με την κιθάρα του. Αργότερα, σαν έφηβος, ο José έκανε μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Harold Morris, καθηγητή μουσικής στο The Light House School for the Blind στη Νέα Υόρκη.

Όταν ήταν 17 ετών, ο πατέρας του José έμεινε άνεργος. Έτσι ο νεαρός José, προκειμένου να βοηθήσει στην οικονομική στήριξη της οικογένειάς του, εγκατέλειψε το γυμνάσιο και άρχισε να κερδίζει χρήματα παίζοντας κιθάρα σε καφενεία του Greenwich Village. Μετά το τέλος της παράστασης οι θαμώνες του άφηναν χρήματα σε ένα αναποδογυρισμένο καπέλο. Η μία παράσταση έφερνε την άλλη και τελικά έφτασε να παίζει σε καφενεία, κλαμπ και καφετέριες από τη Βοστώνη, στο Κλίβελαντ έως το Ντιτρόιτ, το Σικάγο και το Ντένβερ. Ένα χρόνο αργότερα και ενώ είχε κερδίσει την αναγνώριση σε παμπ, καφετέριες και κλαμπ σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά, έπαιξε στο Gerdes Folk City, μία μπουάτ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Εκεί τον άκουσε ένα στέλεχος της δισκογραφικής εταιρείας RCA Victor και του πρότεινε ένα συμβόλαιο ηχογράφησης, το οποίο υπογράφηκε αμέσως.

Έτσι ξεκίνησε η μουσική σταδιοδρομία ενός τυφλού παιδιού, του José, στα 18 του χρόνια.

Την Άνοιξη του 1969, ενώ ο José Feliciano ήταν ακόμη 23 ετών, είχε πέντε

υποψηφιότητες και κέρδισε δύο βραβεία Grammy για το άλμπουμ του Feliciano, ενώ μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει 70 άλμπουμ τα οποία είχαν σχεδόν όλα τεράστια επιτυχία και έχει κερδίσει οκτώ βραβεία Grammy, ενώ έχει προταθεί 17 φορές.

Δηλώνει ότι γι’ αυτόν κάθε μέρα είναι μια καινούργια αρχή και είναι έτοιμος να μοιραστεί το ταλέντο του με όλο τον κόσμο, προσθέτοντας: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ από πού προέρχομαι, δεν θα ξεχάσω ποτέ τους ανθρώπους που βοήθησαν την οικογένεια μου ή εμένα στις δύσκολες στιγμές».

Από το άλμπουμ του Alive Alive-O! που κυκλοφόρησε το 1969, ακούμε το τραγούδι "Rain".

Βασίλης Τερζόπουλος



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια