Stealers Wheel - Stuck in the Middle with you

 
Το «Stuck In The Middle With You» (γνωστό και ως «Stuck In The Middle») περιλαμβάνεται στον δίσκο «Stealers Wheel», που κυκλοφόρησε το 1972.

Πρόκειται για ένα χαλαρωτικό folk/country/soft rock τραγούδι που έγραψαν οι Σκωτσέζοι μουσικοί Gerry Rafferty και Joe Egan, για το συγκρότημά τους Stealers Wheel.

Οι στίχοι του Rafferty είναι μία ιστορία περιφρόνησης ενός cocktail party μουσικής βιομηχανίας, γραμμένη και ερμηνευμένη ως παρωδία παράνοιας του Bob Dylan.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1972 στο Apple Studio του Λονδίνου με παραγωγούς τον Jerry Leiber και τον Mike Stoller. Ο Gerry Rafferty έκανε τα βασικά φωνητικά, με τον Joe Egan να τραγουδά τις αρμονίες.

Το «Stuck In The Middle With You» κυκλοφόρησε σε single στις 27 Απριλίου του 1973. Η φωνητική αποτύπωση, το θέμα και το ύφος ήταν τόσο παρόμοια με του Bob Dylan, που οι ακροατές απέδωσαν το τραγούδι στον Bob Dylan. Κι όμως, δεν ήταν παρά η παρθενική ηχογράφηση των Stealers Wheel.

Τον Μάιο του 1973, οι Stealers Wheel έπαιξαν το τραγούδι στην εκπομπή του BBC «Top Of The Pops». Με το «Stuck In The Middle With You» έφτασαν στο Top 10 και των δύο πλευρών του Ατλαντικού: Νο 6 στις Η.Π.Α. και Νο 8 στη Μεγάλη Βρετανία.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια καριέρας και τρία album, το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Gerry Rafferty γνώρισε επιτυχία με το «Baker Street».

Ο «γνώστης» Quentin Tarantino δεν μπορούσε ν’ αφήσει το «Stuck In The Middle With You» έξω από το σημαντικότερο σκηνοθετικό ντεμπούτο της δεκαετίας του 1990. Το τραγούδι ακούγεται στην ταινία «Reservoir Dogs» (1992), με πρωταγωνιστές τους Harvey Keitel, Tim Roth και Steve Buscemi. Σκηνή: Ο Michael Madsen κρατά αιχμάλωτο έναν αστυνομικό και, έπειτα από μια εισαγωγή των oldies but goodies ραδιοσταθμών, παίρνει ένα ξυράφι και του κόβει τ’ αυτί. Ο αστυνομικός σφαδάζει από τον πόνο, αλλά ο Κύριος Ξανθός χορεύει αμέριμνος στους ρυθμούς της μεγαλύτερης επιτυχίας των Stealers Wheel.

Το τραγούδι ακούγεται και στις ταινίες «Πρωινό Ξύπνημα» (Morning Glory, 2010) και «Η Κατάρα της Μητέρας μου» (The Guilt Trip, 2012).

Άλλες εκτελέσεις:

- Cactus Jack (Φεβρουάριος 2002, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «DisCover»).

Κωνσταντίνος Παυλικιάνης



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια