Stiff Little Fingers - Johnny Was (Live At The Rainbow)

 
Οι Stiff Little Fingers είναι ένα ιρλανδικό πανκ ροκ συγκρότημα από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Σχηματίστηκαν το 1975, στο αποκορύφωμα της περιόδου των μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων και αναταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία (μίας χαοτικής κατάστασης που διήρκεσε 30 χρόνια). Ξεκίνησαν ως ένα συγκρότημα μαθητών που ονομαζόταν Highway Star (δανεισμένο από το ομώνυμο τραγούδι των Deep Purple) και έπαιζαν ροκ. Το 1977, όταν ανακάλυψαν την πανκ, μετονομάστηκαν σε Stiff Little Fingers και τον Φεβρουάριο του 1979 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "Inflammable Material".

Σε αυτό το άλμπουμ τους, έκαναν μία άκρως ευρηματική, πομπώδη και ανατριχιαστική διασκευή στο τραγούδι του Bob Marley "Johnny Was".

Ο Bob Marley κυκλοφόρησε αυτό το τραγούδι με αφορμή το θάνατο ενός αθώου αγοριού από μία ομάδα γκάνγκστερ στην Τζαμάικα. Οι Stiff Little Fingers το μετέφεραν στην Ιρλανδία εν μέσω των αιματηρών επεισοδίων εκείνης της περιόδου.

Και οι δύο τόνισαν τη θλίψη και την απόγνωση μιας μητέρας που μόλις έχασε άδικα τον γιο της τον Johnny, σε μια παράλογη δολοφονία. Θα μπορούσε να αφορά οποιαδήποτε πόλη, οποιαδήποτε μητέρα κι οποιαδήποτε άδικη δολοφονία σχετίζεται με συμμορίες.

Η έκδοση του Bob Marley ήταν ήπια και χαλαρή, πλημμυρισμένη από το συναίσθημα της θλίψης του, σε ολόκληρο τραγούδι.

Οι Stiff Little Fingers πρόσθεσαν οργή και θυμό.

Οι σκληρές κιθάρες που παραπέμπουν σε μονομαχία και τα στρατιωτικά τύμπανα, αυξάνουν στο βέλτιστο την συναισθηματική φόρτιση.

Το "Inflammable Material" έγινε χρυσό, με πάνω από εκατό χιλιάδες πωλήσεις και είναι το πρώτο άλμπουμ ανεξάρτητης εταιρίας που μπαίνει στα πρώτα είκοσι του επίσημου βρετανικού τοπ.

Βασίλης Τερζόπουλος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια