Γνωμικά από τον Βιετναμέζο μοναχό – δάσκαλο Thích Nhất Hạnh

Όταν ένας άνθρωπος σε κάνει να υποφέρεις, είναι επειδή ο ίδιος υποφέρει βαθιά μέσα του και ο πόνος τον ανατρέπει. Δεν χρειάζεται τιμωρία, χρειάζεται αγάπη. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει.
Καμιά φορά η χαρά σου είναι πηγή του χαμόγελού σου, αλλά μερικές φορές το χαμόγελό σου είναι η πηγή της χαράς σου.
Το να είσαι όμορφος σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου. Δεν χρειάζεται να σε αποδέχονται οι άλλοι. Χρειάζεται να αποδεχθείς τον εαυτό σου.
Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να απελευθερώσουν τον πόνο τους. Μπροστά στον φόβο του αγνώστου, προτιμούν να υποφέρουν επειδή τους είναι γνώριμο.
Περπάτα σαν να φιλάς τη Γη με τα πόδια σου.
Ακριβώς επειδή είσαι ζωντανός, όλα είναι δυνατά.
Χαμογέλασε, πάρε μια βαθιά ανάσα και βάδισε αργά.
Ξυπνώντας αυτό το πρωινό, χαμογέλασα. Εικοσιτέσσερις ολοκαίνουριες ώρες βρίσκονται μπροστά μου. Υπόσχομαι να ζήσω κάθε στιγμή με πληρότητα και να κοιτάζω όλα τα πλάσματα με τα μάτια της συμπόνιας.
Ο σπόρος του πόνου σου μπορεί να είναι ισχυρός αλλά μην περιμένεις ο πόνος να περάσει προκειμένου να επιτρέψεις στον εαυτό σου να είσαι ευτυχισμένος.
Αν φυτέψεις ένα μαρούλι και δεν αναπτυχθεί καλά, δεν κατηγορείς το μαρούλι. Ψάχνεις τους λόγους που δεν τα κατάφερε. Μπορεί να χρειάζεται λίπασμα ή περισσότερο νερό ή λιγότερο ήλιο. Ποτέ δε φταίει το μαρούλι. Με τον ίδιο τρόπο, αν έχουμε προβλήματα με τους φίλους και την οικογένειά μας, εύκολα κατηγορούμε τον άλλον. Το να ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους δεν έχει καμία θετική επίδραση, ούτε το να προσπαθείς να πείσεις με τον λόγο και τα επιχειρήματα. Αν όμως δείξεις πως κατανοείς, η αγάπη που θα νιώσεις στην καρδιά σου θα κάνει την κατάσταση να αλλάξει.
Μέσα από την αγάπη μου για σένα, θέλω να εκφράσω την αγάπη μου για όλο τον κόσμο, για όλη την ανθρωπότητα και όλα τα πλάσματα. Ζώντας μαζί σου, θέλω να μάθω να αγαπώ τους πάντες και τα πάντα. Αν καταφέρω να σε αγαπήσω, θα μπορώ να αγαπήσω όλο τον κόσμο και όλα τα πλάσματα που βρίσκονται πάνω στην Γη… Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα της αγάπης.
Τα αισθήματα πάνε και έρχονται σαν τα σύννεφα σε έναν θυελλώδη ουρανό. Η συνειδητή αναπνοή είναι η άγκυρά μου.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως ο ενθουσιασμός είναι η ευτυχία… Αλλά όταν είσαι ενθουσιασμένος, δεν είσαι ήρεμος. Η αληθινή ευτυχία βασίζεται στην ηρεμία.
Οι πράξεις μου είναι οι μόνες αληθινές αποσκευές μου.
Ανασαίνοντας προς τα μέσα, ηρεμώ το σώμα και το πνεύμα. Ανασαίνοντας προς το έξω, χαμογελάω. Κατοικώ στην παρούσα στιγμή, γνωρίζοντας πως είναι η μόνη στιγμή.
Το να απελευθερώνεις, δίνει ελευθερία και η ελευθερία είναι η μόνη προϋπόθεση για ευτυχία. Αν μέσα στην καρδιά μας, εξακολουθούμε να μένουμε προσκολλημένοι σε οτιδήποτε – θυμός, άγχος, υλικά αγαθά – δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι.
Η ελπίδα είναι σημαντική επειδή κάνει τον παρόντα χρόνο λιγότερο δύσκολο. Αν πιστεύουμε πως αύριο όλα θα είναι καλύτερα, θα μπορούμε να κουβαλήσουμε την δυσκολία του σήμερα.
Πίνε το τσάι σου αργά και ευλαβικά, σαν να είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο η Γη περιστρέφεται – σιγά, ομοιόμορφα, χωρίς βιασύνη για το μέλλον.
Ο δικός μας τρόπος ζωής πρέπει να είναι και το μήνυμά μας.
Αν αγαπάς κάποιον αλλά σπάνια διαθέτεις τον εαυτό σου γι’ αυτό το πρόσωπο, τότε δεν είναι πραγματική αγάπη.
Η ζωή είναι διαθέσιμη μόνο στον παρόντα χρόνο.
Βρισκόμαστε εδώ για να ξυπνήσουμε από την ψευδαίσθηση του διαχωρισμού.
Τρώγοντας κρέας, μοιραζόμαστε την ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, την καταστροφή των δασών και την δηλητηρίαση του αέρα και του νερού. Η απλή δράση του να γίνουμε χορτοφάγοι, θα κάνει διαφορά στην υγεία του πλανήτη.
Για να μπορέσουν να αποκαλυφθούν τα πράγματα σε εμάς, χρειαζόμαστε να εγκαταλείψουμε πρώτα την οπτική μας απέναντί τους.
Το να πονάς δεν είναι αρκετό. Η ζωή είναι το ίδιο τρομακτική αλλά και υπέροχη… Πώς μπορώ να χαμογελάσω όταν είμαι γεμάτος τόση θλίψη; Είναι φυσικό – όμως χρειάζεται να χαμογελάσεις στη θλίψη σου γιατί είσαι πολλά περισσότερα από τη θλίψη σου.
Η πηγή της αγάπης είναι βαθιά μέσα μας και μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους να συνειδητοποιήσουν την ευτυχία. Μια λέξη, μια πράξη, μια σκέψη, μπορούν να μειώσουν τον πόνο του άλλου και να φέρουν στο ίδιο άτομο χαρά.
Υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι θα απολαύσω κάθε λεπτό της ημέρας που μου έχει δοθεί στη ζωή.
Όταν είσαι αγενής, όταν αντιδράς σε αντίποινα για κάτι, αυξάνεις τον θυμό σου. Έχεις τη δύναμη να κάνεις το άλλο πρόσωπο να υποφέρει και εκείνο με τη σειρά του, θα προσπαθήσει σκληρά να αποκρούσει τον πόνο που νιώθει. Με αυτόν τον τρόπο μια διένεξη κλιμακώνεται.
Όταν είμαστε προσεκτικοί και σε βαθιά επαφή με την παρούσα στιγμή, η κατανόηση του τί πραγματικά συμβαίνει γύρω μας βαθαίνει, ξεκινώντας να νιώθουμε γεμάτοι από την αποδοχή, την χαρά, την ειρήνη και την αγάπη.
Οι άνθρωποι συνήθως θεωρούν το περπάτημα στο νερό ή στον αέρα ένα θαύμα. Αλλά εγώ νομίζω πως το πραγματικό θαύμα δεν είναι ούτε να περπατάς στο νερό ή στον αέρα αλλά του να περπατάς στη Γη. Κάθε μέρα εμπλεκόμαστε σε ένα θαύμα που δεν αναγνωρίζουμε καν: τον γαλάζιο ουρανό, τα λευκά σύννεφα, τα πράσινα φύλλα, τα γεμάτα περιέργεια μάτια ενός παιδιού – τα δικά μας μάτια. Όλα είναι ένα θαύμα.

ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια