Να κάνεις το καλό και να μην φοβάσαι τίποτα είναι η τέχνη να αλυσοδενεις τον δαίμονα

Η ευχαρίστηση είναι ένας εχθρός , που πρέπει μοιραία να γίνει σκλάβος η κύριος μας. Για να τον κατακτήσεις , πρέπει να πολεμήσεις και για να τον απολαύσεις , πρέπει να τον νικήσεις Η ευχαρίστηση είναι ένας γοητευτικός σκλάβος . Αλλά είναι και ένας σκληρός , ανελέητος και φονικός κύριος .Κουράζει αυτούς που κατέχει, τους χρησιμοποιεί, τους σκοτώνει έχοντας ξεγελάσει όλους τους πόθους τους και προδώσει όλες τους τις ελπίδες .
Η δουλεία μιας ευχαρίστησης ονομάζεται πάθος..Η κυριαρχία πάνω σε μια ευχαρίστηση μπορεί να ονομαστεί δύναμη..
Η φύση τοποθέτησε την ευχαρίστηση κοντά στο καθήκον . Αν την χωρίσουμε από το καθήκον διαφθείρεται και μας δηλητηριάζει . Αν προσκολληθούμε στο καθήκον , η ευχαρίστηση δεν θα χωρισθεί πλέον, θα μας ακολουθεί και θα είναι η ανταμοιβή μας..
Η ευχαρίστηση είναι αδιαχώριστη από το καλό .. Είναι αλήθεια , ότι ο καλός άνθρωπος μπορεί να υποφέρει , όμως για αυτόν μια απέραντη ευχαρίστηση απελευθερώνεται μέσα από τον πόνο..Το κακό δεν έχει επιρροή πάνω μας παρα μόνο μέσα από τα ελαττώματα μας και τον φόβο που μας προκαλεί..
Ο διάβολος κυνηγάει εκείνους που τον φοβούνται και φεύγει εμπρός σε εκείνους που τον καταφρονούν..Να κάνεις το καλό και να μην φοβάσαι τίποτα είναι η τέχνη να αλυσοδενεις τον δαίμονα..Όλοι έχουμε μέσα μας το αίσθημα μιας διπλής ζωής..
Οι μάχες του πνεύματος με τη συνείδηση , του άνομου πόθου εναντίον του γενναιόδωρου συναισθήματος , με μια λέξη, του ζώου εναντίον του διανοητικού πλάσματος ,οι αδυναμίες της θελήσεως που συχνά παρασύρεται από το πάθος , οι επικρίσεις που συχνά απευθύνουμε στους εαυτούς μας , τα όνειρα που εξακολουθούμε να κυνηγάμε ξυπνητοί: όλα αυτά φαίνεται να αποκαλύπτουν σε εμάς τους ίδιους την παρουσία δυο προσώπων διαφορετικού χαρακτήρα , που το ένα μας προτρέπει στο καλό , ενώ το άλλο θέλει να μας παρασύρει στο κακό.

Ελιφάς Λεβί



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης ~reflection~ είπε…
Είναι εκείνες οι φορές που ψάχνεις μέσα στο σωρό μια φράση κλειδί να την προσαρμόσεις στο στιγμιότυπο του δικού σου Παρόντος..

Και πέφτεις πάνω στο:

"Να κάνεις το καλό και να μην φοβάσαι τίποτα είναι η τέχνη να αλυσοδενεις τον δαίμονα"

(δεν υπάρχουν συμπτώσεις..)

:))