Έτσι συνδέονταν οι άνθρωποι με την πνευματικότητά τους πριν την θρησκεία. Terence McKenna

Άρθρο του KASIM KHAN

Ο σαμάνος δεν είναι απλά ένας άρρωστος ή ένας τρελός. Είναι ένας άρρωστος που θεράπευσε τον εαυτό του- Terence McKenna

Ο Terence Kemp McKenna (16 Νοεμβρίου 1946-3 Απριλίου 2000), ήταν εθνοβοτανολόγος, μυστικιστής, ψυχοναύτης, λέκτορας και συγγραφέας που μίλησε και έγραψε για μια ποικιλία αντικειμένων όπως τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, τα ενθεογενή που είχαν ως βάση τα φυτά, τον σαμανισμό, την μεταφυσική, την αλχημεία, την γλώσσα, την φιλοσοφία, τον πολιτισμό, την τεχνολογία και τις θεωρητικές ρίζες της ανθρώπινης συνείδησης. Τον αποκαλούσαν Timothy Leary των 90s, μία από τις εξέχουσες αυθεντίες των οντολογικών θεμελίων του σαμανισμού και την πνευματική φωνή της rave κουλτούρας.


Ο σαμανισμός είναι μια πνευματική εξάσκηση που βρέθηκε σε πολιτισμούς παγκοσμίως από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Πρώτο και βασικότερο, οι πρακτικές του σαμανισμού είναι χρήσιμες και ευπροσάρμοστες. Αυτές οι πρακτικές συνυπάρχουν για χιλιετίες με ποικίλους πολιτισμούς, συστήματα διακυβέρνησης και οργανωμένες θρησκευτικές πρακτικές.

Πολλές επίσημες θρησκείες, από τον Βουδισμό μέχρι τον Χριστιανισμό, προέρχονται από αρχαίες σαμανικές ρίζες και ακόμα κρατάνε στοιχεία βαθιάς σύνδεσης του θεϊκού σε όλα τα πράγματα. Αλλά ο ίδιος ο σαμανισμός δεν είναι ένα επίσημο σύστημα πεποιθήσεων ή μια ιδεολογία. Μάλλον είναι μια ομάδα δραστηριοτήτων και εμπειριών μοιρασμένες από τους σαμάνους σε πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Αυτές οι πρακτικές είναι ευπροσάρμοστες και συνυπάρχουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς, συστήματα διακυβέρνησης και οργανωμένες θρησκευτικές πρακτικές.

Σε αυτό το πολύτιμο βίντεο ο Terence McKenna αφιερώνει 15 λεπτά για να μιλήσει για το «Πνεύμα του Σαμανισμού».

Επειδή ο σαμανισμός αυτός καθαυτός δεν είναι μια οργανωμένη θρησκεία αλλά μάλλον μια πνευματική πρακτική, ξεπερνά την δογματική πίστη και συστήματα ηθικών αξιών, φτάνοντας σε βαθιά επίπεδα πατρογονικής μνήμης. Ως κύριο σύστημα πεποιθήσεων, που προηγείται των καθιερωμένων θρησκειών, έχει τον δικό του συμβολισμό και κοσμολογία, που κατοικείται από όντα, θεούς και τοτέμ που εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά παρόλο που εμφανίζονται σε διάφορες μορφές που εξαρτώνται από τα μέρη καταγωγής.-John Matthews, The Celtic Shaman

Μετάφραση: awakengr.com  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια